Na mojej prvej ceste do Španielska som sa rozhodla, že ochutnám, čo najviac typických jedál pre danú oblasť.
A môžem povedať, že v Andalúzií som si naozaj pochutnala na typických španielskych jedlách,
ktoré som si hneď aj obľúbila. Síce som nestihla ochutnať všetko, čo mám tu na zozname ( posledné 4 nie ),
ale aspoň mám dôvod sa stále vrátiť naspäť a ochutnať to. Napísala som sem aspoň 10 typických jedál,
ktoré sa oplatí aspoň raz za život ochutnať.
1.Paella / Arroz
Jednoznačne môj najlepší favorit, keďže som to mala spravené ako od druhej maminy doma a nie v reštike.
Pôvodne Paella pochádza z Valencie, ale v Andalúzií vám povedia, že viac ako polovica španielskej ryže
sa pestuje v provincii Sevilla a miestne pokrm Arroz con mariscos alebo arroz con Pato ( ryža s morskými plodmi
alebo kačicou ) sú veľmi populárne celom regióne, najmä na obed cez víkendy presne tak ako som to mala ja.
2.Jamón serrano
Číslo jedna v Andalúzskom kulinárstve. Tenulinké kúsky z mäkkého a sladko- slanej šunky
z Andalúzskych hôr. Najlepší oblasti : Sierra de Aracena ( Huelva ) a Alpujarras ( Granada ).
Pre vegetariánov ale pozor - lebo jamon nie je považované za mäso, a môže sa objaviť v šalátov.
3.Španielska tortilla
Večná španielska klasika, zvyčajne spravená s vajcami, zemiaky a cibuľou. Perfektné olovrant.
Mne osobne to pripomínalo našu doma robenú vajíčkovú omeletu so zemiakmi len u nás doma,
to nemalo takú peknú formu :D
Španielske ako keby predjedlo alebo len obyčajný snack. Toto som si naozaj obľúbila, lebo stále to bolo niečo iné a napríklad v Granade, v meste v ktorom som bola ja, stačilo nech ste si objednali pivo alebo vino tito a automaticky ste dostali tapas zadarmo.
5.Salmorejo
Dokonale chutná studená paradajková polievka na letný deň, pôvodne z Cordoby,
je rýchly a jednoduchý pokrm, ktorého hlavnými zložkami sú chlieb, olivový olej a paradajky,
všetky dôležité zložky v Andalúzskej strave. Zvyčajne sa podáva s jamon a nasekanými varenými vajciami.
( Tu ale musím upozorniť na rozdiel medzi gazpacho a salmorejo )
6.Churros
Tieto pásy vyprážaného cesta sa konzumujú čokoládu v skorých ranných hodinách po noci strávenej von.
Mne to osobne pripomínalo naše slovenské pampúšiky len v onom tvare. :D
7.Gambas al ajillo alebo Gambas Pil Pil
Sladko - pikantná chuť šťavnatých kreviet v cesnakovo chilli oleji.
A nakoniec sa omáčka vytrie z Pan de pueblo ( chrumkavý biely chlieb ).
8.Coquinas
Tieto nádherné malé mušle, ktoré sa nachádzajú na pobreží Huelva a Cádiz, sú varené s cesnakom,
petržlenovou vňaťou a bielym vínom. A tieto mušle sa musia usrkávať.
9.Baklažán s medom
Pôvodne priniesli španielski Židia, baklažány sú bežné v andalúzskej kuchyni, dusené
alebo vyprážané v cestíčku - obľúbené v Málage.
10. Chobotnice / sépia grilované
Grilovaná chobotnica ( alebo dieťa chobotnice ) s citrónom, petržlenovou vňaťou a cesnakovou omáčkou.
Dúfam, že aj Vám som spravila chúťky na španielsku kuchyňu a budete mať chuť to ochutnať aj vy :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára