nedeľa 10. apríla 2016

Španielska - Andalúzska kuchyňa

Na mojej prvej ceste do Španielska som sa rozhodla, že ochutnám, čo najviac typických jedál pre danú oblasť. 
A môžem povedať, že v Andalúzií som si naozaj pochutnala na typických španielskych jedlách
ktoré som si hneď aj obľúbila. Síce som nestihla ochutnať všetko, čo mám tu na zozname ( posledné 4 nie )
ale aspoň mám dôvod sa stále vrátiť naspäť a ochutnať to. Napísala som sem aspoň 10 typických jedál
ktoré sa oplatí aspoň raz za život ochutnať.  


1.Paella / Arroz
 Jednoznačne môj najlepší favorit, keďže som to mala spravené ako od druhej maminy doma a nie v reštike. 
Pôvodne Paella pochádza z Valencie, ale v Andalúzií vám povedia, že viac ako polovica španielskej ryže 
sa pestuje v provincii Sevilla a miestne pokrm Arroz con mariscos alebo arroz con Pato ( ryža s morskými plodmi 
alebo kačicou ) sú veľmi populárne celom regióne, najmä na obed cez víkendy presne tak ako som to mala ja.
 

2.Jamón serrano
Číslo jedna v Andalúzskom kulinárstve. Tenulinké kúsky z mäkkého a sladko- slanej šunky 
z Andalúzskych hôr. Najlepší oblasti : Sierra de Aracena ( Huelva ) a Alpujarras ( Granada ). 
Pre vegetariánov ale pozor - lebo jamon nie je považované za mäso, a môže sa objaviť v šalátov.
 
  
3.Španielska tortilla  
Večná španielska klasika, zvyčajne spravená s vajcami, zemiaky a cibuľou. Perfektné olovrant. 
Mne osobne to pripomínalo našu doma robenú vajíčkovú omeletu so zemiakmi len u nás doma 
to nemalo takú peknú formu :D   


4.Tapas 
Španielske ako keby predjedlo alebo len obyčajný snack. Toto som si naozaj obľúbila, lebo stále to bolo niečo iné a napríklad v Granade, v meste v ktorom som bola ja, stačilo nech ste si objednali pivo alebo vino tito a automaticky ste dostali tapas zadarmo. 
 

 
5.Salmorejo
Dokonale chutná studená paradajková polievka na letný d, pôvodne z Cordoby, 
je rýchly a jednoduchý pokrm, ktorého hlavnými zložkami sú chlieb, olivový olej a paradajky, 
všetky dôležité zložky v Andalúzskej strave. Zvyčajne sa  podáva s jamon a nasekanými varenými vajciami.
( Tu ale musím upozorniť na rozdiel medzi gazpacho a salmorejo )
 
 


6.Churros  
Tieto pásy vyprážaného cesta sa konzumujú čokoládu v skorých ranných hodinách po noci strávenej von. 
Mne to osobne pripomínalo naše slovenské pampúšiky len v onom tvare. :D   
7.Gambas al ajillo alebo Gambas Pil Pil
Sladko - pikantná chuť šťavnatých kreviet v cesnakovo chilli oleji.  
A nakoniec sa omáčka vytrie z Pan de pueblo ( chrumkavý biely chlieb ).
  











  


8.Coquinas
Tieto nádherné malé mušle, ktoré sa nachádzajú na pobreží Huelva a Cádiz, sú varené s cesnakom, 
petržlenovou vňaťou a bielym vínom. A tieto mušle sa musia usrkávať.

9.Baklažán s medom
Pôvodne priniesli španielski Židia, baklažány sú bežné v andalúzskej kuchyni, dusené 
alebo vyprážané v cestíčku - obľúbené  v Málage.
 
10. Chobotnice / sépia grilované
Grilovaná chobotnica ( alebo dieťa chobotnice ) s citrónom, petržlenovou vňaťou a cesnakovou omáčkou. 
 
Dúfam, že aj Vám som spravila chúťky na španielsku kuchyňu a budete mať chuť to ochutnať aj vy :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára